Aștepți cu nerăbdare începutul vacanței și nu au mai rămas multe zile până la momentul plecării. Dincolo de bagaje, acte și planurile voastre legate de ceea ce veți vizita la destinație, părinții mai încearcă o emoție puternică: călătoria cu copilul pe avion.
Află de la început de detaliile importante care pot influența reușita călătoriei cu copilul pe avion. Dacă ai un copil mic, până în doi ani, și alegi să zbori cu Blue Air, biletul său este doar 20 de euro (pe un segment de zbor – adică doar zborul spre destinație, fără retur) și va călători în brațele tale.
Un alt beneficiu în sprijinul familiilor este că pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani Blue Air oferă transportul gratuit al unui bagaj de cală – căruciorul, în cele mai multe situații.
Iată alte recomandări utile care îți vor face călătoria cu avionul mult mai ușoară:
Alege zboruri directe. Iar dacă nu ai cum să eviți escala, optează pentru un timp între cele două zboruri de cel puțin două ore. În sezonul rece, întârzierile sunt frecvente din cauza condițiilor meteo care afectează programul de zbor și reduce timpul legăturii între cele două zboruri.
Ia-ți timp suficient pentru aeroport. În sezonul sărbătorilor, aeroporul este mult mai aglomerat ca în restul anului. Ține cont de acest detaliu în momentul în care stabilești ora la care vrei să ajungi la aeroport. Mai ia în considerare faptul că atunci când călătorești cu copilul se mai produc mici incidente care te pot întârzia: haine murdare sau ude care să fie schimbate, pauze de toaletă, ora de prânz.
Pregătește copilul din timp pentru călătoria cu avionul. Cu câteva zile înainte de plecare puteți face jocuri de simulare, în cadrul cărora să îi explici la ce să se aștepte: obligația de a purta centura de siguranță, faptul că va sta la tine în brațe la decolare și aterizare (dacă cel mic are sub doi ani) sau că va trebui să stea pe scaunul său (dacă are peste doi ani).
La îmbarcare, chiar dacă ai prioritate, alege să rămâi printre ultimii pasageri. Este tentant să treci la următoarea etapă a călătoriei, după ce ai petrecut suficient timp în sală, însă, a intra cu un copil mic mai devreme la bordul avionului nu este mereu o idee bună. În primele 15-20 de minute este agitație, cât pasagerii sunt îmbarcați și bagajele aranjate. Ceea ce te va forța să stai pe scaun și să prelungești cu 20-30 de minute perioada petrecută în interiorul aglomerat al avionului.
Iată ce poți face între timp:
- mergi cu copilul la toaletă / schimbă-i scutecul.
- continuați jocul / plimbare cu căruțul / în sistemul de purtare și îmbarcați-vă printre ultimii, când aproape toți pasagerii sunt așezați, bagajele urcate în compartimentele superioare și culoarul este liber, agitația minimă, iar riscul de a te ridica de pe scaun pentru a face loc altor pasageri este mic.
Organizează bagajul de mână. Atunci când mergi cu copilul pe avion vei avea un bagaj de mână mai consistent. Chiar și așa, bagajul de mână (cel pe care îl poți lua în cabina de avion) nu trebuie să depășească 10 kilograme și să nu fie mai mare de 55cm x 40 cm x 20cm. Atunci când călătorești cu copilul pe avion, bagajul de mână este cel mai important element care îți va ușura considerabil călătoria cu avionul.
Iată ce îți recomandăm să ai la tine:
- Un rând de haine de schimb – în cazul în care se întâmplă accidente, vei putea schimba copilul fără probleme.
- Șervețele umede și șervețele uscate.
- Gel de mâini antibacterian.
- Gustări sănătoase, uscate, adaptate vârstei – fâșii de morcovi, felii de măr (pe care le poți stropi cu câteva picaturi de zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea lor), rondele de orez, biscuiți fără zahăr, clătite mici, făcute cu o seară mai devreme sau budincă de paste cu brânză gătită în forme de brioșe etc. Evită să aduci gustări noi, pe care cel mic nu le-a mai încercat, în special produsele care pot da reacții alergice: nuci, alune, nuci pecan, caju, fistic, arahide.
- Doze de lapte praf – poți găsi în farmacii și în supermarket-uri dozatoare speciale pentru lapte praf, în care poți pregăti de acasă cantitatea exactă pentru formulă.
- Două biberoane cu apă și cănuța cu apă. Doar atunci când călătorești cu copilul ți se permite să treci cu lichide atunci când faci controlul de securitate al pasagerilor si al bagajelor. Acestea trebuie să fie depozitate în recipientele copilului: biberon, respectiv cana de apă, și pentru fiecare dintre acestea se va face o testare rapidă a conținutului la controlul pentru verificarea pasagerilor. Astfel, pregătește din timp două biberoane cu cantitatea exactă pentru formulă și o cană de apă pentru copil cu sistem antiscurgere.
- Pentru decolare și aterizare, în ideea de a evita înfundarea urechilor, oferă-i copilului suzeta sau, și mai bine, chiar în momentul în care avionul este pe pista, pregătit pentru decolare, oferă-i un biberon. Astfel, în cele 15 minute imediat după decolare și chiar înainte de aterizare, când urechile se pot înfunda, vei ajuta copilul să treacă peste acest disconfort neplacut care este la baza celor mai multe crize de plâns în avion. Pentru copiii mai mari de 3 ani poți folosi guma de mestecat sau o acadea. Acestea din urmă sunt utile și pentru adulți, iar pe aeronavele Blue Air, chiar înainte de aterizare, toți pasagerii primesc dropsuri din partea echipajului. De asemenea, de la această vârstă înțeleg să caște sau să înghită forțat de mai multe ori. Chiar dacă este tentant să lași copilul să doarmă în timpul decolării sau al aterizării, recomandarea este să îl trezești, astfel încât să îl poți ajuta / ghida cu bine peste acest moment și să nu se trezească cu dureri de ureche.
- Jucării. Cumpără din timp o jucărie pe care să i-o poți oferi pe avion. Acest element de noutate îi va ține ocupat pentru mai mult timp. Optează pentru jucării (cât mai) silențioase, care să nu deranjeze ceilalți pasageri: cărți senzoriale, stickere, câteva creioane colorate și un caiet, două mașinuțe / păpuși de mici dimensiuni. Și poți aduce alte 2-3 jucării preferate de copil, o păturică mică sau jucăria de confort.
– Poți organiza conținutul bagajului de mână în două rucsacuri: unul cu gustări (apă, lapte praf, șervețele umede și uscate etc). Și al doilea cu hainele de schimb și jucăriile. Astfel, îți va fi ușor să găsești ceea ce ai nevoie. În același timp, vei evita accidentele neplăcute, cum ar fi ca hainele sau jucăriile să se ude, ori să se păteze. Nu uita, însă, că pentru copiii mai mici de doi ani nu se accepta babaj de mână. Ce poți face este să folosești un singur rucsac mare (bagajul tău de mână), în care să introduci un rucsac micuț pentru gustări. Recomandarea unui rucsac mic în locul unei pungi / sacoșe este aceea că produsele vor fi depozitate mai bine, nu va exista riscul scurgerilor și te vei organiza foarte ușor, chiar atunci când vei călători doar tu și copilul.
– Atunci când călătorești cu copilul mic pe avion te poți aștepta ca el să plângă. Un detaliu cu care te-ai obișnuit și îl gestionezi rapid, în majoritatea momentelor. Pe avion, însă, este o situație excepțională care nu îți oferă multă flexibilitate. Nu doar că te afli într-un spațiu închis, timp de mai multe ore, în care locurile retrase sunt inexistente, dar sunt două momente sensibile (decolare și aterizare) în care este interzis să te ridici pentru a liniști copilul obosit, supărat, agitat sau cu disconfort. Ceea ce poți face în aceste momente este să nu te preocupe opinia celorlalți călători despre abilitățile tale de părinte, să rămâi cât mai calm și liniștit.
Aplică aceste recomandări atunci când te pregătești să pleci cu copilul mic pe avion, iar călătoria va fi mult mai plăcută. Dacă nu ai făcut încă planuri pentru această vacanță de iarnă, rezervă acum bilete de avion pe site-ul Blue Air și oferă-ți un concediu bine meritat alături de cei dragi ție!
O călătorie cu copilul pe avion poate avea și surprize dintre cele mai frumoase. În această toamna, o mamica a fost pasagerul cu numarul un milion pe Aeroporul Internațional Iași. Aflată în călătorie cu bebelușul ei, pe o aeronavă Blue Air de la Koln la Iași, mamica a fost premiată de Blue Air cu un abonament nelimitat de călătorie pe toate rutele din Iași operate de Blue Air, valabil un an, precum și alte premii.